Wednesday, September 26, 2007

Sústruh www.tool-tool.com

Bewise Inc. www.tool-tool.com Reference source from the internet.

Bežný sústruh na opracovanie kovov

Bežný sústruh na opracovanie kovov

Sústruh je mechanické zariadenie, ktoré otáča s obrábaným materiálom a zároveň brúsi, reže alebo mení jeho tvar pomocou rezných nástrojov. Triesková úprava materiálu alebo súčiastky pomocou sústruhu sa nazýva sústruženie. Pomocou sústruhu je možné vyrobiť rotačné súčiastky, vyvŕtať diery, vyrezať závit (vonkajší aj vnútorný) alebo vysústružiť roviny. Sústruh sa najčastejšie používa na opracovanie dreva a kovu. Materiál je buď upnutý v skľučovadle, medzi skľučovadlo a hrot alebo medzi dva hroty. Sústruhom sa najčastejšie vyrábajú rotačné súčiastky ako napr. hriadele, noha na stoličke, basebalová palica atď.

Diely sústruhu [úprava]

  • Šasi – podstavec sústruhu, býva z masívnej liatiny, lebo tá málo vibruje, alebo z ocele vyplnenej betónom (enormne stabilný). Býva ešte kapotovaný.
  • Elektromotor – prenáša krutiaci moment cez remeňový prevod
  • Prevodovka – býva bezstupňová alebo dvojstupňová
  • Univerzálne skľučovadlo (univerzálka) – uchopuje obrobok a otáča ním, máva tri alebo štyri čeľuste
  • Suport – na uchytenie a nožov, tiež nimi nátáča a posúva ich radiálne aj axiálne na obrobok pomocou kľúk. Na sústruhu ešte býva dlhá axiálna skrutka, ktorá môže suport posúvať pozdĺžne, keď chceme.
  • Koník – podopiera obrobok sprava, na opačnej strane ako skľučovadlo, dá sa do neho uchopiť aj vrták, výstružník alebo závitník
  • Pomocné vybavenie
    • Chladenie pri obrábaní - pumpa pre kvapalinu, zberná vaňa
    • Osvetlenie pracovného priestoru
    • Ochranný kryt - služi na ochranu očí a tváre pri sústružení

Hlavné druhy sústruhov [úprava]

Podľa obrábaného materiálu [úprava]

Na spracovanie dreva [úprava]

Moderný sústruh na opracovanie dreva.

Moderný sústruh na opracovanie dreva.

Najstarší druh sústruhov. Všetky ostatné druhy sústruhov boli odvodené z tohto jednoduchého sústruhu. Rotačný pohyb súčiasty je generovaný motorom alebo ručne. Obrábací nástroj je upevnený buď v nastaviteľnom držiaku alebo sa drží v rukách. Pri sústružení dreva je bežné po sústružení nechať materiál rotovať a vybrúsiť ho brúsnym papierom.

Na spracovanie kovov [úprava]

Sústruh na opracovanie kovov

Sústruh na opracovanie kovov

Pomocou sústruhu na spracovanie kovov sa odoberá z obrobku materiál pomocou rezných nástrojov upevnených v držiaku, ktorý je na podpore ovládanej rukou alebo strojovo. Podpora umožňuje priečny a pozdĺžny pohyb k obrobku vzhľadom na koľaje, po ktorých sa pohybuje. Otočný pohyb obrobku generuje motor. Pri sústružení sa vytvára teplo trením rezného nástroja o obrobok, preto sa chladí obrobok chladiacou kvapalinou, ktorá zároveň znižuje trenie. Pokiaľ by sme nechladili, bol by povrch drsný až o dve až štyri presnosné triedy. To je preto, lebo pri zlom chladení (aj zlých pracovných otáčkach) je väčšia pravdepodobnosť vzniku tzv. nárastku, čo sú kúsky obrábaného kovu, ktoré sa nalepujú na rezný hrot.

Chladenie je preto dôležité hlavne pri húževnatých kovoch s dlhou trieskou a vysokých otáčkach. Pri liatine a automatových oceliach je chladenie menej kritické, lebo nárastok prakticky nevzniká.

Podľa vyhotovenia [úprava]

Remeselné [úprava]

Najklasickejšie sústruhy, suport sa nastavuje ručne, sústruh treba pomerne často zastaviť a obrobok premerať.

Nevhodné na sériovú výrobu, okrem rozvojových krajín.

Dosahovaná presnosť zhruba IT10, s veľkou námahou (a tiež značne dlho) aj IT7.

Problémy bývajú napríklad pri preložení obrobku z jedného sústruhu do druhého sústruhu alebo deliacej frézy, tam sa musí ešte raz premerať a prípadná excentricita sa musí vyrovnať napr kúskom alobalu.

Priemyselné [úprava]

V dnešnej dobe sa už celkom bežne používajú vysokopresné vykúvacie stroje (napr. Cincinatti (firma), ktoré sú s presnosťou na tom lepšie ako bežné sústruhy, ale sústruhy sú zas ovela flexibilnejšie.

Používajú sa na výrobu prototypov, malosériových výrobkov alebo náhradných dielcov na staré modely. Toto napr. pomáha šetriť skladovacie priestory.

Priemyselné sa delia na CNC stroje a na klasické sústruhy klasické:

  • sú riadené človekom
  • sú podobnej konštrukcie ako remeselné ale sú omnoho presnejšie, zložitejšie a dômyselnejšie
  • existujú tzv. revolverové sústruhy ktoré majú naraz upnutých viac nástrojov
  • práca na nich je pomerne zdĺhavá, je potrebná zručná obsluha a v dnešnej dobe automatov sa používajú len málo

CNC:

  • sú kompletne riadené počítačom, ktorému sa len zadá profil (CNC)
  • automatická výmena nožov je samozrejmosť
  • majú zabudovanú automatickú kontrolu kvality (automatické premeriavanie atď.)

Poznámka: Produktivita sa tiež pri väčších sériách zvyšuje hrubými predodliatkami alebo predobrobkami, pri ktorých treba odoberať menej materiálu, a tým sa šetrí čas, energia, aj nástroje.

Podľa počtu nožov:

  • Jednonožové - pre prototypy alebo malé série
  • Viacnožové - na výrobu finálnych výrobkov alebo predobrobkov.
    • Pevné - pevne prednastavená sada nožov na tvar obrobku; viac na predobrobky ako na finálne výrobky
    • Prenastavovateľné - V podstate paralelne pracujúce nože, znásobujúce výkon a efektivitu jedného sústruhu;

Nezaradené:

Koleso Francisovej turbíny pri obrábaní na karuselovom sústruhu.

Koleso Francisovej turbíny pri obrábaní na karuselovom sústruhu.
  • Dorážače - masívna nožová zostava v tvare konečného obrobku na odobratie poslednej špony, presnosť až do IT4. Pohybuje sa priečne a mierne šikmo na os za veľmi vysokých otáčok.
  • Kladivko - ako sústruh, len miesto nožov má valčeky (rýchlorezná oceľ, sinter alebo keramika), alebo iné profily, ktoré jemne valcujú povrch a vyhladzujú ho na vysokú presnosť, patrí pod superfinišovanie (s meraním laserom až IT1). Špona je taká malá, že sa dá ovplyvňovať jemnými zmenami tlaku nástroja na obrobok. Zároveň pridáva priaznivé tlakové zvyškové napätia, ktoré zvyšujú životnosť obrobku.
  • Karusel - Na nadrozmerné obrobky, obrobok sa točí okolo zvislej osi. Obrobky vážia rádovo tony až desiatky ton, a preto sa kombinuje s frézou a s vŕtacím zariadením.

Wiki odkazy [úprava]


BW Bewise Inc. Willy Chen willy@tool-tool.com bw@tool-tool.com www.tool-tool.com skype:willy_chen_bw mobile:0937-618-190 Head &Administration Office No.13,Shiang Shang 2nd St., West Chiu Taichung,Taiwan 40356 TEL:+886 4 24710048 / FAX:+886 4 2471 4839 N.Branch 5F,No.460,Fu Shin North Rd.,Taipei,Taiwan S.Branch No.24,Sec.1,Chia Pu East Rd.,Taipao City,Chiayi Hsien,Taiwan

Welcome to BW tool world! We are an experienced tool maker specialized in cutting tools. We focus on what you need and endeavor to research the best cutter to satisfy users demand. Our customers involve wide range of industries, like mold & die, aerospace, electronic, machinery, etc. We are professional expert in cutting field. We would like to solve every problem from you. Please feel free to contact us, its our pleasure to serve for you. BW product including: cutting toolaerospace tool .HSS Cutting toolCarbide end millsCarbide cutting toolNAS Cutting toolCarbide end millAerospace cutting toolФрезерыCarbide drillHigh speed steelMilling cutterCVDD(Chemical Vapor Deposition Diamond )PCBN (Polycrystalline Cubic Boron Nitride) Core drillTapered end millsCVD Diamond Tools Inserts’PCD Edge-Beveling Cutter(Golden Finger’PCD V-Cutter’PCD Wood tools’PCD Cutting tools’PCD Circular Saw Blade’PVDD End Mills’diamond tool Single Crystal Diamond Metric end millsMiniature end millsСпециальные режущие инструменты Пустотелое сверло Pilot reamerFraisesFresas con mango PCD (Polycrystalline diamond) FreseElectronics cutterStep drillMetal cutting sawDouble margin drillGun barrelAngle milling cutterCarbide burrsCarbide tipped cutterChamfering toolIC card engraving cutterSide cutterNAS toolDIN toolSpecial toolMetal slitting sawsShell end millsSide and face milling cuttersSide chip clearance sawsLong end millsStub roughing end millsDovetail milling cuttersCarbide slot drillsCarbide torus cuttersAngel carbide end millsCarbide torus cuttersCarbide ball-nosed slot drillsMould cutterTool manufacturer.

Bewise Inc. www.tool-tool.com

BW специализируется в научных исследованиях и разработках, и снабжаем самым высокотехнологичным карбидовым материалом для поставки режущих / фрезеровочных инструментов для почвы, воздушного пространства и электронной индустрии. В нашу основную продукцию входит твердый карбид / быстрорежущая сталь, а также двигатели, микроэлектрические дрели, IC картонорезальные машины, фрезы для гравирования, режущие пилы, фрезеры-расширители, фрезеры-расширители с резцом, дрели, резаки форм для шлицевого вала / звездочки роликовой цепи, и специальные нано инструменты. Пожалуйста, посетите сайт www.tool-tool.com для получения большей информации.

BW is specialized in R&D and sourcing the most advanced carbide material with high-tech coating to supply cutting / milling tool for mould & die, aero space and electronic industry. Our main products include solid carbide / HSS end mills, micro electronic drill, IC card cutter, engraving cutter, shell end mills, cutting saw, reamer, thread reamer, leading drill, involute gear cutter for spur wheel, rack and worm milling cutter, thread milling cutter, form cutters for spline shaft/roller chain sprocket, and special tool, with nano grade. Please visit our web www.tool-tool.com for more info.

No comments: